Mos Kopjo!

Marka CZ fillimisht u themelua si artileri austro-hungareze në vitin 1918, fabrika fillimisht shkoi nga riparimi i makinave hekurudhore dhe pushkëve ushtarake deri tek zhvillimi dhe prodhimi i armëve të tyre të vogla. Montimi i pushkëve që zëvendësuan pushkët gjermane Mauser filloi në vitin 1924.